Undersøkelser både i Norge og Danmark forteller det samme; 20-25% av arbeidstiden er vi andre steder enn på kontoret. Med ferier, permisjoner, sykemeldinger og jobbreiser osv blir fort til 10-12 uker i året hvor kontorarbeidsplassen ubenyttet! Altså står alle kontorarbeidsplasser tomme minst 10 uker i året.
Et tradisjonelt cellekontor har en størrelse på 8-10m2. I en virksomhet med 100 ansatte blir det fort 0,5mill bare i husleie for tomme arealer. Da er det vel på tide å tenke litt annerledes?
Undersøkelser også viser at kunnskapsarbeidere tilbringer kun 30-50% av arbeidstiden ved skrivebordet, altså foran PC-en. Resten av arbeidsdagen er de andre steder og som nevnt, 25% av tiden utenfor kontoret. Ikke desto mindre står PC-en til rådighet for dem i hele arbeidstiden.
Det er en klar sammenheng mellom den måten mennesker arbeider på, og det antall kvadratmeter de samlet bruker på å arbeide sammen. Jo mere mennesker derfor samarbeider ved at de jobber i et felles arbeidsrom, jo mindre areal bruker de tilsammen. Et annet viktig trekker at jo lengere vekk mennesker fysisk sitter i forhold til hverandre, jo mindre kjenner de hverandre og jo mindre utnytter de hverandres kunnskap og kompetanse.
Mennesker som jobber sammen i et felles arbeidsmiljø har flere «face to face» møter i løpet av dagen og færre avtalte tradisjonelle møter. De har dermed kontakt med flere kolleger i løpet av dagen enn de som sitter alene i eget kontor.
Virksomheter som organiserer arbeidet som en aktivitet og ikke definert som et sted, kan nøye seg med å bruke 70% av det totale arealet de ellers måtte bruke til arbeidsplass med PC.
Med en aktivitetsbasert kontorløsning vil en virksomhet altså kunne redusere det samlede areal med ca. 30%. I en virksomhet med 100 ansatte vil besparelsen i form av redusert leie alene utgjøre over 1mill kr i året